www.chem.com.ua
e-mail: sales@chem.com.ua
Tel: +38 044-228-08-72
Tel: +38 098-882-15-15
Бензойна кислота
Хімічна формула: C6H5COOH
Щільність: 1.32 г / см³
Реєстр. номер CAS: 65-85-0
Бензойна кислота C6H5СООН - найпростіша одноосновна карбонова кислота ароматичного ряду.
Бензойна кислота - білі кристали, погано розчинні у воді, добре - в етанолі, хлороформі і діетиловому ефірі. Бензойна кислота подібна до більшості інших органічних кислот, слабкою кислотою.
Чиста кислота має температуру плавлення 122,4 ° C, температуру кипіння 249 ° C.
Легко переганяється; переганяється з водяною парою, тому неефективно підвищувати концентрацію водних розчинів бензойної кислоти розчину.
Бензойну кислоту можна отримати окисленням толуолу сильними окислювачами, такими, наприклад, як перманганат калію, оксид хрому (VI), азотна або хромова кислота, а також декарбоксилюванням фталевої кислоти.
У промислових масштабах бензойну кислоту отримують окисленням толуолу киснем на каталізаторі (нафтенату марганцю або кобальту).
Бензойна кислота застосовується для отримання багатьох реактивів, найбільш значимі з них такі:
C6H5C (O) Cl, виходить обробкою бензойної кислоти тіонілхлоридом, фосгеном або хлоридами фосфору. C6H5C (O) Cl - важливе вихідна речовина для деяких похідних бензойної кислоти, таких як бензилбензоат, який використовується як штучний ароматизатор ірепеллент.
Бензойну кислоту і її солі використовують при консервуванні харчових продуктів (харчові добавки E210, E211, E212, E213). Бензойна кислота, блокуючи ферменти, уповільнює обмін речовин в одноклітинних організмах. Вона пригнічує ріст цвілі, дріжджів і деяких бактерій. Її додають безпосередньо або у вигляді натрієвої, калієвої або кальцієвої солі.
Механізм дії починається з абсорбції бензойної кислоти клітиною. Оскільки через стінку клітини може проникнути тільки недисоційована кислота, бензойна кислота проявляє антимікробну дію тільки в кислих харчових продуктах. Ефективність бензойної кислоти і бензоатів залежить від pH їжі. Кисла їжа, напої такі як фруктові соки (лимонна кислота), ігристі напої (вуглекислий газ), безалкогольні напої (фосфорна кислота), соління (оцтова кислота) або інша кисла їжа консервуються бензойною кислотою і її солями. Типові концентрації бензойної кислоти при консервації їжі 0.05-0.1%. Вважається, що бензойна кислота і її солі в деяких безалкогольних напоях можуть реагувати з аскорбіновою кислотою (вітамін С), утворюючи невеликі кількості бензолу. Але фактично для отримання бензолу з бензойної кислоти необхідна реакція декарбоксилювання при високій температурі (з виділенням вуглекислого газу як побічного продукту реакції).
Бензойну кислоту застосовують у медицині при шкірних захворюваннях, як зовнішній антисептичний (протимікробний) і фунгіцидний (протигрибковий) засіб, при трихофітії і мікозах, а її натрієву сіль - як відхаркувальний засіб.
Ефіри бензойної кислоти (від метилового до амілового) володіють сильним запахом і застосовуються в парфумерній промисловості. Деякі інші похідні бензойної кислоти, такі як, наприклад, хлор нітробензойної кислоти, широко застосовуються для синтезу барвників.
Бензойна кислота упаковується в чотирьох-, п'ятишарові паперові мішки по 25 кг або в картонні барабани з паперовими або поліетиленовими мішками-вкладишами.
Транспортують усіма видами транспорту у відповідності з правилами перевезень вантажів, що діють на даному виді транспорту. Зберігають в упаковці підприємства-виготовлювача в критих складських приміщеннях, захищених від проникнення грунтових вод і атмосферних опадів.
www.chem.com.ua
e-mail: sales@chem.com.ua
Tel: +38 044-228-08-72
Tel: +38 098-882-15-15
Tel: +38 093-880-15-15
Tel: +38 063-876-88-97
Tel: +38 066-306-10-50
Skype: chem.com.ua
http://chem.uaprom.net
має статус перевіреної компанії
Це означає, що компанія надала Порталу Оголошень своє свідоцтво державної реєстрації. Актуальність цього свідоцтва перевірена по офіційній базі “Єдиного державного реєстру”. Надання свідоцтв не є обов’язковим для користувачів Порталу Оголошень. Тому відсутність перевірки в інших учасників не свідчить про їх ненадійність.