КИРАНДА (китайське диво)
Сорт киранда надранній, товарні бульби
утворюються приблизно на 3-5 днів раніше від
найбільш ранніх відомих європейських
"авторитетів":Пріор, Аріель, Каррера, Рив’єра,
Тимо. Кущі в Киранди середньої сили росту,
квіток мало, вони блідо-фіолетові. Бульбове гніздо
компактне. Бульби великі й дуже великі,
видовжено-овальної форми. Шкірка в них гладка,
вічка злегка заглиблені, розташовані по всій
поверхні бульби. Колір шкірки й м'якоті ясно-
жовтий, майже білий. Урожайність стабільна.
Ця картопля добре витримує посуху. Смакові
якості бульб дуже високі. Варені бульби в міру
розсипчасті. Щодо стійкості Киранди до основних
хвороб, то за 10 років вирощування цього сорту як
правило жодної загнилої або хворої бульби, до
того ж не помічено ніяких ознак виродження.
Сьогодні вченим добре відомі феномени
сортів-довгожителів картоплі, що дають високі
врожаї без виродження протягом сотень років,
наприклад РассетБербанк, з якого дотепер готують
картоплю-фрі у ресторанах "Макдональдс".
Очевидно, Киранда - теж такий сорт.
У врожаї присутні всі фракції, але переважає
велика (окремі бульби можуть важити 1 кг і
більше). М'якоть бульби біла, не темніє при
смакових якостей,ніжна, з приємним тонким
ароматом.
З неї можна готувати будь-які страви: супи,
гарніри, відварювати бульби молоді, зрілі й у
мундирі, готувати пюре, запікати в попелі, фользі й
просто в духовці, смажити, готувати картоплю-фрі і,
нарешті, робити чіпси.
До особливостей сорту варто віднести його
пластичність - здатність давати високий урожай на
різних ґрунтах, у посушливі й дощові роки.
характер проростання - на верхівці спочатку
проростає один потужний паросток, а потім
(незалежно від його обламування) інші.
Що у киранди такі чудові характеристики
вважають багато картоплярів нашої країни. А як
оцінюють його професіонали? В одному з останніх
спеціалізованих видань "Каталог сортів картоплі" під
редакцією П. С. Теслюка та В. І. Сидорчука (Луцьк,
2011 р.) є інформація й про сорт Киранда. Автори
дають про нього досить позитивні відгуки: "Сорт
дуже ранній, відмінні смакові якості (за
європейською 9-бальною шкалою - 9 балів), вміст
крохмалю - 14%, урожайність висока, бульби великі й
дуже великі, слабко уражується хворобами, стійкий
до виродження, можна одержувати два врожаї
протягом вегетаційного періоду".
тел. моб.: 0968867793